7.6 C
Gjilani
Sunday, January 21, 2018
Ramush Haradinaj: Nuk do të esktradohem në Serbi

Ramush Haradinaj: Nuk do të esktradohem në Serbi

130

 

Qendrimi i Francës, akuzat e Serbisë, sjellja e autoriteteve të Kosovës, mundësia e ekstradimit, dialogu me Serbinë… janë vetëm disa nga temat për të cilat Haradinaj flet në bisedën me Deusche Welle-n.

DW: Zoti Haradinaj, ju po mbaheni në Francë që nga 4 janari, pas arrestimit në Basel, sipas fletëarrestit të Serbisë për krime lufte. Si ndodhi arrestimi juaj dhe cilat ishin akuzat?

Ramush Haradinaj: Kam qenë në udhëtim familjar me bashkëshorten Anitën dhe tre fëmijët: Gjinin, Hanën dhe Trimin. Pasi kaluam kontrollet kufitare, u paraqit policia franceze, e cila më ka kërkuar falje, por më thanë se duhet bërë një verifikim, sepse ka një urdhërarrest të shtetit të atëhershëm „Serbisë dhe Malit të Zi”, që tani është riaktivizuar. Procedurat e verifikimit kanë zgjatur rreth dy orë dhe në fund më kanë arrestuar në bazë të këtij fletëarresti.

Ju keni qenë edhe më parë në Francë, por nuk jeni ndaluar. A ka ndonjë shpjegim për këtë arrestim, pse pikërisht tani?

Unë nuk di ta definoj saktë pse më kanë arrestuar tani. E di që vende të respektuara të Bashkimit Evropian, siç janë Gjermania, Austria Zvicra dhe vende të tjera, i kanë anuluar këto fletëarreste, për shkak se unë i kam kryer këto procedura me Tribunalin e Hagës. Ndaj vetëvetiu këto fletëarreste kanë rënë. Kam qenë shumë i habitur me qasjen e Francës ndaj kësaj teme.

Si janë sjellë autoritetet franceze ndaj jush në momentin e ndalimit, pasi ju në atë moment keni qenë edhe me familjen?

Mendoj se Franca nuk është sjellë në mënyrën e drejtë dhe të duhur, për shkak se kjo është një aktakuzë politike. Më befason shumë respektimi prej Francës i një aktakuze të tillë të pastër politike, sepse Franca e di shumë mirë që unë i kam përfunduar këto dyshime në Tribunalin Ndërkombëtar. Ky arrestim është i pa drejtë, ëshë abuzim me ligjin. Ky është një cirk ligjor.

Cilat janë akuzat dhe a e keni pranuar ndërkohë akgakuzën nga Serbia? Ju keni qenë dy herë të akuzuar në Tribunalin e Hagës për krime lufte dhe sipas ekspertëve me të cilët kemi biseduar ne në Deutsche Welle, një aktakuzë tjetër mund të ngrihet vetëm nëse ka dëshmi të reja për krime. A ka diçka të re në këto akuza?

Këto janë vetëm lojë fjalësh, sepse kjo është një materie shumë e thatë. Të gjitha janë vetëm shpifje të regjimit të Millosheviqit, të cilat fillimin e kanë me akuzat nga viti 2004. Shpifjet të tilla nuk janë marrë fare për bazë në Tribunalin e Hagës. E gjitha kjo materie është trajtuar. Pra nuk ka asgjë të re. Deri në vitin 2011 unë jam përbalur me ligjin, me akuza të amandamentuara shumë herë dhe çdo materie që ka ardhur nga kushdoqoftë është shqyrtuar. Pra kjo është një agjendë politike e Serbisë, në të cilën për fat të keq po merr pjesë edhe Franca.

Autoritetet e Serbisë pohojnë se ato kanë dëshmi të reja, të cilat do të dërgohen në Francë së bashku me kërkesën për estradim. Keni ju ndonjë informacion lidhur me dëshmitë e palës serbe, a kanë mbërritur dhe cilat janë ato?

Unë e shoh që tani në Beograd është kthyer klima Millosheviqiane. Zoti Daçiq ka qenë një ndihmës i zotit Millosheviq. Zoti Vuçiq dhe zoti Nikoliq kanë qenë ndihmësa të zotit Sheshel, vartës të tij. Unë e shoh që ata janë kthyer totalisht në logjikën e Millosheviqit, që shihet edhe nga deklarimet e tyre të papërgjegjshme. Kjo dëshmohet edhe nga deklaratat e tyre, sepse politikani nuk duhet të flasë për ligjin. Imagjinoni kur për këto akuza të Serbisë më shumë flasin politikanët se sa ligji. Edhe fakti që ende nuk e kanë sjellë lëndën tregon se ata  nuk kanë lëndë. Kjo është vetëm lojë politike.

Për çfarë loje politike e keni fjalën? Mendoni se ata duan t’ju mbajnë sa më gjatë këtu nën masa arresti, apo qëllimi vërtet është ekstradimi në Beograd?

Jo, nuk besoj që ekstradimi është temë. Të gjithë duhet ta kuptojnë se Serbia nuk ka jurisdiksion mbi qytetarët e Kosovës dhe mbi mua. Unë jam i Kosovës, e Serbia nuk ka kurfarë jurisdiksioni në Kosovë. Juridiksionin e ka Kosova. Unë e kam nderuar ligjin ndërkombëtar. Pra jam prej atyre që e ka nderuar ligjin nacional dhe ligjin ndërkombëtar, duke iu përgjigjur vullnetarisht ftesës për proces në Tribunal. Qasja e tanishme e Serbisë është një ofendim ndaj ligjit ndërkombëtar, por edhe ndaj Interpolit dhe parimeve të organizatave ndërkombëtare.

Si e shpjegoni pra faktin që Franca tani e respekton këtë urdhërarrest të Serbisë, kur dihet se ju keni qenë edhe më parë në Francë, në Gjermani dhe vende të tjera? Si shpjegohet mbajtja juaj këtu?

Qasja ndaj Ballkanit dhe ndaj marrëdhënieve Kosovë – Serbi nuk është kuptuar drejt nga Franca, nga qeveria franceze dhe nga autoritetet e tyre. Franca sikur edhe të gjithë të tjerët e kanë për obligim të jenë pjesë e sqarimeve në Ballkan. E nëse Franca bëhet pjesë e agjendave të Beogradit – me apo pa vetëdije – atëherë e ndihmon destabilizimin e Ballkanit dhe njëkohësisht destabilizimin e vetvetes, pra të Evropës. Qasja e autoriteteve franceze në rastin tim është e pakuptueshme.

Të mbetemi edhe pak tek akuzat e Serbisë: Ju jeni përgjigjur dy herë në Tribunalin e Hagës dhe të dyja herët jeni shpallur i pafajshëm. Por ka pasur shumë zëra që thonë se ju keni bërë krime, por vetëm se ato nuk kanë mundur të dëshmohen. Janë përmendur edhe vende konkrete, ku janë bërë krime. Madje edhe kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa e ka përmendur emrin e një liqeni…

Nuk e di nëse për Beogradin do të jem ndonjëherë i pafajshëm, por qëllimi im nuk është të dëshmoj pafajësinë para Serbisë. Unë kam faj sa i përket raportit Kosovë – Serbi, sepse kam kontribuar për ndarjen e Kosovës nga Serbia dhe në largimin e pushtetit serb. Sa i përket oponentëve të mi politik në Kosovë, është në nderin e tyre se çka thonë ata. Por një gjë është e qartë: instanca më e lartë juridike që e ka krijuar bota për ish-Jugosllavinë, i ka shqyrtuar të gjitha këto akuza dhe dyshimet. Nuk ka pasur asnjë ndërhyrje në këtë proces, të gjithë dëshmitarët e ftuar kanë dëshmuar dhe prokurori ka deklaruar botërisht në Beograd se asnjë dëshmitar nuk ka qenë i penguar dhe nuk ka munguar në këtë proces. Asnjë provë nuk ka mbetur pa u shqyrtuar në rastin Haradinaj. Këtë e ka thënë prokurori në Beograd, por duket se as kjo nuk mjafton. Atëherë përgjigja ime për Beogradin është: çdo herë do të keni punë me mua.

Çështja e dëshmtiarëve, që është një prej problemeve kryesore që ka rezultuar edhe me krijimin e Gjykatës Speciale dhe zhvendosjen e një pjese të saj në Holandë, me shpjegimin se dëshmtiarët nuk janë të sigurt në Kosovë. Mendoni se mbajtja juaj këtu ka lidhje me Gjykatën Speciale?

E para që dua të them është se një gjykatë më speciale se Tribunali për ish–Jugosllavi nuk ka pasur kurrë. Pra ne e kemi pasur një gjykatë speciale dhe unë jam ballafaquar atje me ligjin, në të gjithë parametrat e mundshëm ligjor, që ka mundur të krijojë bota për atë temë. Asokohe ka pasur edhe shumë më shumë energji për të pasur një gjykatë kredibël, se sa ndoshta në rrethanat e sotme. Pse është krijuar tani një gjykatë tjetër? Unë mendoj se kjo ka të bëjë me mungesën e besimit në gjyqësorin tonë dhe me mungesën e kredibilitetit të shtetit ligjor. Nëse Serbisë i dhemb shumë që unë mund të mos jem pjesë e aktakuzave të ardhshme në këtë gjykatë, për faktin se unë jam përgjigjur ndaj këtyre akuzave, ne nuk mundemi tërë jetën t’ia bëjmë qejfin Serbisë. Pra edhe udhëheqësit në Beograd duhet ta kuptojnë se sjellja e tillë ndaj shqitparëve do të ketë pasoja për popullin e tyre. Është shumë e vërtetë që udhëheqësit e Serbisë i kanë shkaktuar pasoja shumë të rënda Kosovës, Bosnjes dhe Kroacisë, por një pjesë të pasojave e ka pëjetuar edhe populli serb.

Nuk mu përgjigjët në pyetjen: mendoni se mbjajta juaj ka lidhje me Gjykatën Speciale dhe a dyshoni eventualisht se do të ekstradoheni jo në Serbi por në Hagë?

Jo nuk është ashtu. Nuk mund të ketë gjëra të tilla. Kjo nuk lidhet me Gjykatën Speciale. Përkundrazi, insistimi i Serbisë në rastin tim, mund të jetë pasojë e mendimeve të Serbisë, se unë nuk do të jem pjesë e aktakuzave të ardhshme nga Gjykata Speciale. Serbia dëshiron të mos lerë të pastër asnjë person nga periudha e kaluar, ndaj edhe më sulmojnë mua në këtë mënyrë.

Pse Kosova nuk është në gjendje t’i ruajë dëshmitarët në proceset për krime? Pala serbe thotë se në rastin tuaj janë vrarë rreth 30 dëshimtarë?

Ju lutem, unë i marr ofendim deklarimet e palës serbe sa i përket ligjit për mua. Nëse pala serbe është shkaktare e tragjedive në Bosnje, Kroaci dhe Kosovë, e viktimizimit të shqiptarëve, e nxjerrjes së gjysmës së shqiptarëve jashtë vendit… kredibiliteti i saj për ligjin dhe zhvillimet në Kosovë është i diskutueshëm. Edhe sikur të ishin vërtetë të interesuar për ligjin. Ndërsa duke qenë se këtë shtet po e udhëheqin vartësit e dikurshëm të Millosheviqit dhe Sheshelit, kredibiliteti i tyre bëhet edhe më i diskutueshëm. Mos u nxitoni me këto deklarime. Nuk po thotë avokati i zotit Haradinaj, por po thotë prokurori i akuzës dhe atë në Beograd, se nuk ka pasur asnjë mungesë, që nuk ka mbetur asgjë pa u shqyrtuar në rastin Haradinaj dhe se nuk ka ndodhur asgjë me asnjë dëshmitar. Pse duhet dikush të marrë një burim kaq jo kredibël për diskutim, kur ekziston versioni zyrtar i atij që më ka akuzuar në Hagë, pra i prokurorit Serge Brammertz, të cilin e ka thënë edhe në Beograd. Pra kush ka sy dhe vesh, këtë e di.

Zoti Haradinaj, unë megjithatë dua t’ju konfrontoj me të gjitha pohimet, e njëra prej tyre është se ju nuk jeni dënuar, vetëm për shkak se prokuroria nuk ka mundur të sigurojë dëshmitë…

… këtë nuk po e them unë por kryeprokurori Serge Brammertz dhe John Ekart. Këtë e kanë thënë në Beograd dhe kur e thotë pala e akuzës, atëherë e dini se cila është pesha e kësaj deklarate. Nuk e ka thënë gjykatësi që është neutral, nuk e ka thënë avokati si palë mbrojtëse, por e ka thënë pala e akuzës. Unë insistoj ta përsëris këtë, sepse unë në atë kohë kam nderuar vendin tim, kam nderuar aleatët që u rreshtuan krah Kosovës dhe e kam respektuar ligjin ndërkombëtar. E nëse unë kam bërë gjithë këtë nder dhe sakrificë, duke dhënë tetë vjet nga jeta ime dhe nga jeta e vendit tim, atëherë është ofendim që të më nëpërkëmbë pala që është vet fajtore. Ata nuk po i kthejnë tani as të akuzuarit serbë, të cilët po ua kërkon Tribunali sot.

Çfarë duhet të bëjë Kosova për mbrojtjen më të mirë të dëshmitarëve, sepse përveç mungesës së kredibillitetit të institucioneve, edhe mbrojtja e dëshmtiarëve është një prej shkaqeve pse gjykimet e ardhshme do të mbahen jashtë vendit?

Pasi këto gjëra po ndërlidhen edhe me rastin tim, më duhet t’ju them se në vlerësime thuhet se me dëshmtiarët nuk ka pasur problem as në Kosovë dhe as jashtë vendit. Këtë e ka thënë pala e akuzës. Kosova duhet të punojë në ndërtimin e shtetit ligjor, kredibilitetin, sundimin e së drejtës. Kjo nuk mund të bëhet në mënyrë selektive, vetëm për disa dëshmitarë dhe vetëm për disa procese, por për të gjithë.

Pse pra nuk mbahen këto procese në Kosovë, por ka nevojë të shkohet në Hagë?

Besoj se kjo lidhet me vet lindjen e shtetit të Kosovës, me papajtushmëritë e palëve për ekzistencën e shtetit tonë si shtet i pavarur, me agjendat e atyre që janë në kundërshtim të shtetit të pavarur të Kosovë dhe me dobësitë tona në qeverisje dhe në shtetin ligjor. Pra është një kombinim i elementeve të shumta.

Zoti Haradinaj, në Kosovë ka shumë spekulime lidhur me Gjykatën Speciale. Ju pak më parë e thatë se Gjykata Speciale nuk do të merret me rastin tuaj. E dini këtë të sigurt, apo mendoni kështu?

Shikoni, unë nuk kam komunikim me askënd nga kjo Gjykatë për këto tema të caktuara. Njëherë e kam takuar të ngarkuarin e SHBA-së për këtë temë (prokurori i Gjykatës Speciale, David Schwendiman shën.red.), por kjo ka qenë bisedë formale. Nuk mund ta saktësoj pse nuk do të jem, por në vitin 2011 unë e kam pranuar aktakuzën e fundit të amandamentuar. Të gjitha provat që i kanë pasur në rruzullin tokësor i kanë prurë. Kanë sjellë bërllog, rrena, gjëra të cilat edhe sot i dëgjon në mediat e Beogradit. Ka pasur raste kur gjykatësit gjatë procesit tim i kanë nxjerrë dëshmitarët jashtë nga salla dhe i kanë thënë prokurorisë: kurrë më mos përsërisni gjëra të tilla. Baza e argumenteve të Beogradit është turp për ligjin ndërkombëtar.

Emri juaj nuk është përmendur në këtë kontekst, por ju keni qenë komandant në zonën e Dugagjinit dhe me siguri jeni i informuar mbi raportin e Dick Martyt për trafikimin e organeve. Keni ndonjë njohuri nëse gjatë luftës kanë ndodhur gjëra të tilla dhe për përzierjen e UÇK-së?

Për mua janë të pabesueshme. Në bazë të krejt asaj që di, këto akuza nuk qëndrojnë. Nuk mund ta besoj një gjë të tillë.

Do të thotë, ju nuk keni informacione për këto akuza?

Nuk ma rrokë kurqysh as logjika dhe as bindja. Nuk kam informata dhe nuk di se mund të ketë pasur gjëra të tilla.

Mendoni se Gjykata Speciale do të merret edhe me personalitet më të larta të Kosovës, sepse ka spekulime se në mesin e të dyshuarve mund të jenë edhe ata që mbajnë funksione të larta në vend, apo llogarinë do ta pagujnë ata më të vegjlit?

Kosova e ka votuar në parlament formimin e kësaj gjykate dhe Kosova t’i kryejë obligimet e veta. Kjo Gjykatë është krijuar sipas ligjeve të Kosovës dhe me implikim të vendeve të tjera, ndaj Kosova duhet t’i kryejë obligimet e veta, në cilindo nivel që të jenë. Nuk ka lezet me prejudikuar, por Kosova duhet me i kry obligimet e veta. Përndryshe do të mbetet peng e kontestimeve. Imagjinoni situatën me mua – sikur vërtetë të mos i kisha kryer obligimet e mia ndaj drejtësisë! Do të kishte shumë dyshime, shumë hipoteza dhe do të ishte shumë e vështirë të dëshmohet e vërteta.

Zoti Haradinaj, dua të sqarojmë edhë një gjë: ju vërtet mendoni se nuk ka kurfarë shansesh që të ekstradoheni në Beograd dhe çfarë do të ndodhë nëse gjykata në Francë vendos për ekstradimin tuaj?

Unë jam shqitpar, jam i lindur si shqiptar  – me origjninë dhe me bindje. Nuk ka popull më të mirë dhe më të zot se shqiptari. Por shqiptarit nuk guxon tia bësh të padrejtën, të cilën nuk e lejon me ndodh. Do të thotë kjo nuk do të ndodhë, as ëndërr dhe as zhgjëndërr.

Pyetja ime ishte çfarë do të ndodhë nëse vendoset të ekstradoheni në Serbi?

Pas meje qëndron e vërteta, qëndron shqiptaria, dhe ekstradimi nuk do të bëhet. Nuk ka kush që mund ta bëjë këtë.

Si e vlerësoni sjelljen e autoriteteve të Kosovës në këtë rast?

E kuptoj: unë kam kriktikë ndaj Prishtinës për një pozicion jo të qëndrueshëm, jo kredibël në shtetin ligjor, në politikat qeverisëse dhe në marrëdhëniet me Serbinë, sepse mendoj se nuk është një marrëdhënie e ndërtuar mirë. Pas rastit tim ka pasur një komjunikim korrekt të instancave të vendit në të gjitha nivelet. Jam shumë i përkrahur nga konsulli ynë këtu në Strazburg, zoti Edon Cana, nga ambasadori ynë në Paris Qendrim Gashi, kam qenë në komunikim me ministrin e Jashtëm zotin Hoxhaj. Pra nuk mund të jap vërejtje të çfarëdo natyre në mobilizimin e Prishtinës zyrtare. Vërejtja ime ka të bëjë me zhvillimet para rastit. Pse Kosova është kaq e dobët që t’i ndodhin gjëra të tilla?

Në parlamentin e Kosovës është mbajtur pas arrestimit tuaj një seancë e jashtëzakonshme dhe një ndër kërkesat më të shpeshta ka qenë ndërprerja e dialogut me Serbinë. Mendoni se dialogu vërtetë duhet të ndërpritet?

Nuk mendoj se duhet të flasim për ndërprerjen e dialogut, ndjeshmërinë apo vazhdimin e dialogut. Por duhet të vendoset kredibiliteti i dialogut.

Çfarë do të thotë kjo?

Ka disa vjet që ankohem se ky dialog është kthyer në abuzim. Ky është më shumë një dialog i arsyetimit të kastave politike në të dyja anët dhe deri diku në shërbim të politikave ditore herë të njërit e herë të tjetrit, për qëllime të brendshme politike. Rreziku në Ballkan vjen nga kastat e korruptuara dhe të kriminalizuara politike, të cilat bashkveprojnë për mbetje në pushtet. Dialogu duhet të hiqet nga këto agjenda. Nëse dialogu shërben për mbajtjen e dikujt në pushtet andej apo këndej, kjo është shumë e rrezikshme për rajonin.

Po për çfarë duhet të bisedohet në dialog?

Për njohjen. Kosova nuk e ka luksin që të vazhdojë me këtë dialog abuziv. Kosova ka një temë të hapur me Serbinë, e ajo është njohja e shtetit, dhe këtë temë duhet ta vendosë në tavolinë. Kuptohet që kjo temë nënkupton edhe bisedime për shumë çështje të tjera, por tema e Kosovës në dialog duhet të jetë njohja e shtetit./Bahri Cani-DW/

Kosovo Ramush Haradinaj ehemaliger Premierminister (DW/B. Cani)

Please Enter Your Facebook App ID. Required for FB Comments. Click here for FB Comments Settings page

130 KOMENTET

 1. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!

 2. Howdy would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m looking to start my own blog in the near future but
  I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for
  something unique. P.S My apologies for getting
  off-topic but I had to ask!

 3. All these characteristics of cedar convert it into a great choice also for fine furniture.
  If the cardiac muscle willl not receive sufficient bloiod supply, the end result is actually a hearet attack.

  The price varies with the materials used and its
  particulawr design and it’s also surely woth every dollar
  you spent.

 4. Hello there, I discovered your site by means of Google while searching
  for a similar topic, your site got here up,
  it seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, simply changed into alert to your blog thru Google,
  and located that it’s really informative. I’m gonna watch out for
  brussels. I will be grateful if you happen to proceed this in future.
  Lots of people might be benefited from your writing.
  Cheers!

 5. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back
  to your website? My website is in the very same area of interest as yours and my visitors would
  really benefit from a lot of the information you present
  here. Please let me know if this ok with you. Many thanks!

 6. It’s perfect time to make a few plans for the future and it is time to be happy.
  I have learn this post and if I could I want to recommend you
  few fascinating issues or tips. Maybe you could write subsequent articles regarding this
  article. I desire to learn more things approximately it!

 7. You could certainly see your skills within the article you write.
  The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid
  to say how they believe. All the time follow your heart.

 8. Hi there are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started
  and create my own. Do you need any html coding knowledge
  to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 9. Hi, I do believe this is an excellent blog.
  I stumbledupon it 😉 I will return once again since i have
  saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to
  change, may you be rich and continue to guide others.

 10. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot
  of unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot
  of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any
  solutions to help stop content from being ripped off?
  I’d definitely appreciate it.

 11. The camera will make the brightest of scenes resemble it was taken during an eclipse.
  These guides permit you to practice when you
  are ready and have the time to do so. You need a
  special connector typically referred to as a Fire wire or known as an IEEE
  1394 high band connector.

 12. Hi, Neat post. There’s an issue with your
  site in web explorer, would check this? IE still is the
  market chief and a large section of people will pass
  over your magnificent writing because of this problem.

 13. This is really fascinating, You are an overly skilled blogger.
  I’ve joined your feed and sit up for in search of more of your wonderful post.

  Additionally, I have shared your site in my social networks

 14. Прослушивать да и загрузить музыкальные файлы
  на нашем сайте http://best-muzon.org/ жанра любая
  музыка, акустика и вокал и музыка
  регги онлайн (слушать скачать песни бесплатно и без регистрации новинки 2014 русские, песня возле
  дома твоего серега слушать онлайн бесплатно все песни, лещенко песни слушать онлайн бесплатно
  все песни в хорошем качестве,
  скачать песню бесплатно рома кенга наш бой
  окончен скачать бесплатно, скачать песню жаркий июль 2016 mario joy california radio edit скачать, слушать
  песню алексея воробьева и виктории дайнеко
  в последний раз, скачать бесплатно песню
  а он такой как я мечтала он научил меня
  летать, песни новиков онлайн слушать бесплатно все в хорошем качестве видео,
  бутырка икона слушать онлайн бесплатно в
  хорошем качестве все песни, скачать сборник детских песен
  для дня рождения через торрент бесплатно, слушать песню за волю
  за судьбу за долю за самых преданных друзей, смешные и веселые песни 2016 года новинки слушать и скачать бесплатно, скачать песню я желаю тебе счастья ты любовь и
  боль моя песня скачать, современные русские лирические песни
  о любви слушать онлайн бесплатно, скачать песню припев как здорово что все мы здесь
  сегодня собрались, скачать и слушать русские новинки песен бесплатно в хорошем качестве,
  каждый хочет стать пилотом чтобы управлять самолетом песня скачать,
  слушать украинские песни в исполнении александра малинина слушать, у моей россии длинные косички скачать минус бесплатно mp3 все песни, скачать песню pitbull feel this moment ft christina aguilera скачать,
  скачать новинки русских песни 2016 через торрент в хорошем качестве, любовь успенская слушать
  бесплатно mp3 все песни в хорошем качестве, дискотека 80-90 русская слушать онлайн бесплатно все песни подряд, шансон 2014 слушать онлайн бесплатно все песни и скачать бесплатно, лепс
  слушать онлайн бесплатно в
  хорошем качестве все песни и скачать,
  david guetta light my body up feat nicki minaj lil wayne
  скачать песню, песни 2016 года новинки слушать зарубежные клипы на муз тв слушать, слушать песни из турецкого сериала это моя
  жизнь турецкий сериал, скачать песни 90 х русские золотые хиты слушать бесплатно сборник, песня
  из фильма райские яблочки скачать бесплатно и без регистрации, twenty one
  pilots heathens from suicide squad the album скачать песню, скачать бесплатно песня из фильма самая
  обаятельная и привлекательная, детские песни
  слушать бесплатно для маленьких детей от 3
  месяцев), скачать песню половинка моя половиночка
  где то ходит одна по тропиночке,
  скачать бесплатно и без регистрации песню стаса михайлова
  девочка лето, песня у моей россии
  длинные косички слушать и текст слушать онлайн, скачать
  песню мы с тобой одною крови мы с тобой одною боли слушать, скачать быстрые
  танцевальные песни русские бесплатно и без регистрации, музыка новье
  2016 новинки mp3 скачать бесплатно
  новые песни и слушать, скачать песни из мультфильма щенячий патруль день и ночь вам помочь, скачать песню лучшая подруга встретив ее
  однажды первая мысль была кто, в мп3 бескорыстно.

  На интернет-ресурсе каждый гражданин, абсолютно не зависимо от всех своих медиа пожеланий, сможет найти
  себе музыкальные файлы по вкусу.

  Ключевым совершенством этого сайта является сегодня тот факт, что с
  целью закачивания так же прослушивания любимых мелодических
  песен направления Поки, духовная музыка,
  Европейская классическая музыка, Стрит-панк, Индастриал-фолк-метал, Ранняя полифония, Фанк-рок,
  Фьюжн-метал, Рэпкор, Техно-электро-техно-бас и песни сборник популярной музыки 2016 слушать онлайн бесплатно все песни, детские песни на день рождения скачать бесплатно mp3 веселые
  сборник, слушать песню его по морде били чайником
  и научили танцевать слушать, скачать минусовку песни ветер с моря дул бесплатно и без регистрации,
  баста новое слушать онлайн бесплатно все песни
  в хорошем качестве, скачать онлайн бесплатно песню алексей воробьев я всегда буду с тобой,
  скачать песню here comes the sun radio edit movetown feat ray horton, скачать бесплатно песню и все о той весне
  увидел я во сне минусовка, индийские песни из фильма мне нужна только любовь
  скачать бесплатно, наступает расставанье скоро в школу мы пойдем песня слушать
  онлайн, кристина орбакайте новая песня 2016 ты мой слушать онлайн бесплатно,
  скачать песню жаркий июль
  2016 mario joy california radio edit скачать, слушать сборники русских песен 80-90 бесплатно и без регистрации, скачать бесплатно песню
  игорек ах какой холодный падал
  дождь скачать, ирина круг и алексей брянцев скачать сборник песен торрент бесплатно, русская дискотека 70 80 слушать онлайн бесплатно русские все
  песни, скачать песню каметы садулаевой мерза са на чеченском и русском языке, медленные зарубежные романтические песни слушать онлайн бесплатно, скачать бесплатно песню t1one зомб девочки любят пацанов t1one prod, скачать песни шоферские бесплатно и без регистрации в хорошем качестве, король и
  шут ели мясо мужики слушать онлайн бесплатно все песни, скачать песню бесплатно егор
  крид мне нравится 2016 скачать
  бесплатно, песня лазарева на евровидение 2016 скачать бесплатно на русском языке,
  скачать бесплатно музыку на телефон крутые песни для пацанов без матов, детские песни
  слушать онлайн бесплатно в хорошем качестве на яндекс,
  слушать песню воскресенье суббота дружба это не работа минусовка, кадышева песня если можешь помочь помоги минусовка скачать бесплатно, слушать минусовку песни и
  её текст ёлка на большом воздушном шаре, чай с вареньем чай с печеньем чай с хорошим
  настроением песня слушать, скачать песню бесплатно индийскую все в жизни бывает
  индийский фильм, группа кватро слушать онлайн бесплатно в хорошем качестве все
  песни, была не была каспийский груз слушать
  онлайн бесплатно все песни, скачать песню руки вверх я не позвоню не извинюсь
  и не помилую скачать, песню слушать это был
  прогноз погоды после выпуска новостей слушать, солнышко лучистое любит скакать песня скачать бесплатно mp3 все песни, далеко не надо проводить
  долгую операцию регистрации на сайте и отправлять различные смс, как, например, перечисленное случается на других музыкальных web-сайтах.

 15. träffa äldre kvinnor sexiga tjejer gratis chat apps
  iphone sexiga tjejer h dejtingregler för tjejer snygga
  kvinnor bilder gratis nätdejtingsidor singel og grus priser chatt för singlar
  gratis vilken bra namn dejtingsida n kontaktannonser sverige gratis sex dejting gratis dating site i sverige rika kvinnor s singelsajter f heta
  tjejer på gymmet kvinna s thai kontaktannonser sverige
  b bästa dejt app dejt stockholm bar svenska kontaktsidor snygg tjej facebook dating på nätet gratis tips
  romantisk date dejt tips malmö b test dating sider gratis snygga svenska k gratis dejtingsajt
  flashback speed dating g hvit singel pris bergen kontaktannonser
  ryska kvinnor sexkontakter på facebook singeltjejer malm helt gratis date sidor internet dejting
  tips första dejten vaxholm g dejtsajt för gifta internetdejting tips profil söker
  kvinna s första dejten svt hovmästare snygga tjejer k köpa singel dejtingregler f
  dating på nätet gratis b helt gratis date sidor singlar i stockholm statistik internetdejting
  tips f nätdejting flashback dejting p tips til romantisk date bra
  dejt tips stockholm vackra tjejer på engelska kan man hitta k singlar nyårsafton dejt stockholm tips gratis dating sider for gifte b kontaktannonser i tidningar gratis dejting
  sverige gratis datingsite grus singel vart resa som singel gratis sidor bästa gratis dejting dejtingr dejtingsidor sverige sexiga tjejer mogna kvinnor söker män kvinna s bra restaurang för date stockholm samtals grus singel ålesund
  date app iphone sverige dejting akademiker snygga singlar
  mest singlar i stockholm m c date gratis chat sex dejtingsida bästa
  dejtingtipsen kvinnor s dejtingtips b gratis dating app gratis dating sider kärlek nätet nya v kontaktannonser sverige
  dating stockholm samtalsämnen första dejt s köpa
  singel grus västerås heta tjejer instagram singelträffar kristen dating sida
  singel tjejer malmö dejting appar gratis dating app iphone kontaktannonser snyggaste tjejen snygga svenska tjejer instagram date över 50 b
  gifta kvinnor söker män hur m snygga facebook tjejer flashback mysiga dejtingst sms efter første date dejting app sverige
  bästa gratis dejtingsidorna date sidor gratis dating app
  sweden f bästa dejting apparna hitta k världens snyggaste tjej utan kläder heta facebook tjejer flashback
  singelklubben p3 f nya vänner sökes jönköping text till singel och s vart ska man gå på dejt
  i stockholm samtals thailändska singlar i sverige tr singeltjejer i helsingborg bra n kontaktannons utländska kvinnor singel och s gratis chat dating sider singeltjejer g internet dejting sajt
  kvinna s äldre kvinnor söker sex snyggaste tjejen i sverige kvinna söker singel p bästa dejting apparna funkar internet dejting speed dating stockholm sweden gratis kontakt singelsten pris roliga sk dejtingprogram
  präster 36 fr köpa singel grus västerås tr
  gratis dejtingsida flashback gratis datingsidor gratis dejting på nätet
  kontaktannonser gratis dejt svensk date sida bästa dejtingställen stockholm sms
  dejta kontaktsidor för unga kontaktannonse p nätdejta
  flashback tips til romantisk date gratis jeugd dating datingsidor j sms efter andra dejten tr internetdejting första kontakt b singlar
  stockholm snygga tjejer tumblr bästa dejtingapparna gratis
  sex dejting dejt tips lund b sex chat sverige singel i sverige falkenberg aktiviteter för singlar
  malmö bra dejtingsajter beste gratis dating app nederland bilder
  snygga tjejer andel singlar i sverige kvinnor s dejting helt gratis dejt st singelförälder resa gay dating app sverige
  stockholm sweden dating site b bästa dejtingställen stockholm nettsider kontaktannonser date stockholm tips antalet
  singlar i stockholm snygga tjejer på instagram samtals

 16. This is a consideration which can contribute too the prosperity of your business.
  The conditiuon affects betwween two and three % in the
  UK population which enable itt to influence the best way people think and fwel about themselves, and also how you
  can cope witfh everyday life. The price varies using the
  materials used and it is design which is surely worth ever dollar
  you spent.

 17. Hi! Do you know if they make any plugiuns to help with SEO?
  I’m trying too gett my blog to rank ffor some targeted keywords but
  I’m nott seeing very good gains. If you know of
  any please share. Cheers!

 18. The IPL (Indian Premier League) this 12 months is bigger than ever, and Disney UTV’s Indiagames captures the essence by launching the official IPL Season 6 Mobile sport – IPL Cricket Fever 2013.
  Go proper ahead and enjoy the 13 card rummy game to
  see it yourself just by downloading the app.
  Following are the main features of Assassins Creed Chronicles
  India that you will be able to experience after the primary install on your
  Operating System. This can be a great problem for Bart:
  he has to drive a motorcycle by way of actually onerous
  obstacles. Supreme Court of India in 1968 and is a hundred% authorized
  to play without spending a dime or for cash. Just download and begin enjoying it.
  We now have offered direct hyperlink full setup of the sport.
  At simply 15 MB, Teen Patti – Indian Poker is a will need
  to have in your cell units whereas barely taking on space.

  For those who like to play on-line video games at no cost the one factor that awaits you here is pure leisure by online Rummy – actual
  rummy, actual gamers and actual cash prizes! Builders claim there
  are millions upon tens of millions of players logged in to the game and enjoying every
  single day. Step 1: Download the android emulator software program Andy and it’s out there at no cost.

  Cartoon community games free obtain Video games – Play Free online cartoon community games free obtain Video games and much others video games for teenagers and girls
  at Yampin. I’m of the opinion that we now spend increasingly cellular in downloading android apps.

  In case you are on the go, it’s best to take a look at playing Deals rummy game via your cell app.
  As a result of Ghajini has killed the girl good friend of
  Sanjay in front of him. All you want to do is sit again and play on-line rummy game anyplace,
  anytime. Hyperlink collectively the entire colourful jewels as shortly as you may.
  Decide the sport mode and pace up. Use arrows to drive and ESC for pause.
  There are many perks and rewards to assemble once you download and set up Teen Patti – Indian Poker, like one million free chips immediately awarded after downloading the sport!

  How to get Teen Patti – Indian Poker arrange in your laptop.

  Directions: Arrow keys to choose the path. Unblock achievements and
  improve your expertise with the assistance of bonuses. To activate the
  already installed Adobe Shockwave Player, please handle your browser plugins / add-ons OR.
  From arranged weddings to Indian honeymoons, simply browse through and have some enjoyable
  with the very best on-line Indian video games. So, come play Rummy card recreation with
  one of the largest online communities and experience the joys for yourself.
  Gumball is enjoying along with her mates trapped and is
  great fun. An thrilling puzzle adventure awaits you inside this magical kingdom.
  Get to the finish line safely and discover the appropriate method.

  The pieces are initially positioned in entrance of the player
  in two rows. We have now basic video games adapted to the shape of those characters,
  sports activities video games, racing, Doraemon coloring, puzzles and academic video games,
  and so on. Use the arrow keys to control the snake and rating as much as
  you can. Speed up/cease with arrow keys and do methods with house bar,
  X and C. Hey i downloaded Assasin creed chronicles India from
  ur superb site however aftet set up its is asking for uplay
  login and product key pls assist. Factors Rummy:
  The great thing about points rummy is that the money is transferred
  to players account after every deal and that’s the reason each recreation is stuffed
  with pleasure.

  At our site you will get any free cellular Cricket sport. We
  already checked that the download hyperlink
  to be protected, nonetheless to your personal protection we advocate that you
  scan the downloaded software program along with your antivirus.
  Use items like bombs, dynamite and even lightning bolts whilst you play by means of this epic match three puzzle sport.

  Drive this bike with the arrow keys, this sport is in 3D, you can do tips and way more.
  Cruise via the galaxy while you try out difficult puzzles and hyperlink together all of the jewels.

  Get ready for an authentic Indian experience with our wacky
  line of games that may go away you wanting more.

  Get Additional bonus upto 200% on all of your first deposits of the day with Khelo365.
  Win this smart-cracking abbot by finishing thrilling battles now!!
  With a top quality interface that has the newest security features, we make sure that your Rummy enjoying expertise is
  entertaining to the core while also being convenient.
  Doraemon is a robotic cat-like XXII century that has been despatched back by Sewashi Nobi, the nice-grandson of Nobita to help you have a better life than their descendants to
  benefit in the future. This strategic multiplayer Match-3 recreation is fertile
  grounds for cultivating your aggressive spirit!

  There are also different possible endings to a sport of chess, akin to one player resigning, or
  each gamers agreeing to a draw. The number of downloads,
  counting only from the Google Play Retailer may be wherever
  up to 50 million downloads! Download Glyph for
  the COMPUTER or Mac to put in Trove and play for FREE. Give a missed call to 9390793907 and we are going to
  send you the apk download link. Here you’ll be
  able to play and in addition study enjoying, that
  is Panda Free Video games, the perfect leisure site where you can find the funniest
  free video games from across the online to play for
  hours and to come back back day by day.

  No need to obtain desktop rummy utility in your LAPTOP, when you
  may play the identical rummy recreation over net and on cellular apps (Full Variations)
  at no cost. Obtain it simply via WAP or COMPUTER. Daily we replenish our catalog with hundreds free Cricket video
  games for cell phones. This game is filled with gems and the primary purpose is
  to make them disappear from the desk as soon as possible.
  Assist Shiva through the use of his bicycle and its wonderful devices to seize Johnny
  Jetpack and put him behind bars. Use the arrow
  keys to drive and win all the levels. To-date, multiple billion individuals have
  played our games across Internet and cell, including FarmVille,
  Zynga Poker, Words With Associates, Hit it Rich!

  For each friend that you simply help add to the RummyCircle family, you are entitled to get r.1,000 bonus (provided your pal completes the referral bonus conditions).

  Step 5: Discover Teen Patti – Indian Poker and begin the set up.
  A pawn could solely transfer ahead one square at a time
  (apart from its first transfer, when it might advance
  by one or two squares). For the most effective results, please get the newest
  version of Google Chrome. Drive a Bombay Taxi, witness the Nice Organized Marriage and
  even help out on the Nice Indian Honeymoon; or why not bounce into the world of Bollywood Buckwaas, see
  why Singh is King, get some revenge with Thapa Ka Thappad, or just go on a Richshaw Rampage.

  You can now login and start taking part in money rummy video games, on the move!
  The bishops are positioned within the empty squares next to the king and queen. Try our rummy guidelines for all forms of
  the Rummy online and play a free Indian Rummy card game to
  check out how things work. Breaking information from the Style Police—mixing and matching patterns is inspired!
  Now play ad-free video games with low data utilization in your smartphone.
  What’s best about is that you get to play Rummy online
  with a group of thousands and thousands of
  rummy players from everywhere in the India, creating more room for
  challenges in addition to leisure.

  Indiagames was primarily engaged in publishing and growing games across various platforms like Web, COMPUTER, broadband,
  cell phones, PDAs, handheld gaming devices and consoles.
  Video games on Demand In India the corporate runs the one subscription primarily based COMPUTER games service called Video games on Demand” throughout
  all main broadband operators. This video for instruction on how one can install
  the rummy app on iOS system. You’ll have to quickly kind by
  means of these colourful runes and match them up to make
  them disappear. The game is accessible only for the Android platform,
  and features all of the official 9 IPL groups – Mumbai
  Indians, Chennai Superkings, Hyderabad Sunrisers,
  Delhi Daredevils, King XI Punjab, Kolkata Knight Riders, Rajasthan Royals, Royal Challengers
  Bangalore and Pune Warriors.

  With help for Facebook within the app, you may invite pals who have not tried Teen Patti – Indian Poker and problem them to a game.
  The most important card sport in the world over
  multiplayer, now in your pc. Doraemon is a cosmic cat come from the long run to help Nobita.
  These cash can be used for loads of excessive stakes
  betting, including stay cricket matches which can be being
  performed with dwell odds! In case you are confused, share your mobile quantity
  and we’ll send you obtain hyperlink. We have restrictions
  on the variety of occasions you play rummy online in a day, making sure that you
  simply never lose an excessive amount of cash and that it
  stays a totally enjoyable expertise.

  When you’ve got a cell phone you possibly can strive the video games without spending a
  dime on Zapak and then download them to your Android or
  Windows Telephone to play on the go. Its movement is thus
  formed just like the letter L”: two squares in a single direction and then one square to the facet.

  Cricket T20 World Championship invites you to the world of cricket and tournaments all over the world!
  Step into this enchanting forest and match up the entire objects on the board as rapidly as you possibly can. These
  are a few of our much loved and ceaselessly performed free
  Indian games. The fun is such that the doubt is the place to start, but we have now
  the solution, play right now and are available again tomorrow, and play
  tomorrow and COME AGAIN AT ALL TIMES!Play Free Online Games!

  Opera customers will be capable of go directly to
  Indiagames’ WAP portal ( ) and examine and download
  games in numerous categories – racing, sports activities, action, movie-based mostly video games, puzzles and casual video games.
  is the last word platform for playing rummy card game online.
  Play probably the most advance Indian Rummy with all of
  your Facebook mates. All of those are up to date all through on an actual-time basis, providing you with
  a sign of simply how thorough the game is, a testament to the
  builders behind it. The numbers show how vastly profitable Teen Patti – Indian Poker is amongst avid gamers and customers,
  not only in India but also with Indians abroad as nicely.

  Chess is a entertaning sport i prefer it and play it kindly ship it to me More.
  For android, download it from Google Play Retailer, and for iOS, download from App
  Retailer. We offer help for Rummy 24×7, no matter whether or not you
  are taking part in Basic Indian Rummy without spending a dime or for money.
  There are tournaments to choose from, every with a windfall of cash
  and rewards. Right here you’ll be able to download the complete model of the game Assassins Creed Chronicles: India (2016) 2.18 GB.
  Drive an actual Bmx and try to get the most important horse.

  The simplicity of classic Indian Rummy makes it very popular recreation to play online.

 19. Admiring the time and energy you put into your site and in depth information you provide.
  It’s awesome to come across a blog every once in a
  while that isn’t the same outdated rehashed material.

  Great read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS
  feeds to my Google account.

 20. Wonderful items from you, man. I have have in mind your stuff prior to and you’re simply extremely excellent.
  I actually like what you have acquired right here, certainly like what you are saying and the best
  way during which you are saying it. You are making it entertaining and you
  still take care of to stay it smart. I can not wait to learn far more from you.

  That is really a terrific website.

 21. The art of ghazal singing has been able to entice millions throughout the globe.
  ” It was President Theodore Roosevelt who had given it the naming of White House in 1901. This can be very advantageous for your requirements if you’re a fast learner, with just a trial, you could possibly learn all you could desired to very easily and free.

 22. With Adobe Photoshop, it will be possible to increase
  or decrease contrast, brightness, huge, and even color intensity.
  Then we skip forwadd five weeks and Amelia starts to doubt there’s
  wrong using the baby. In most cases it’s not an issue as users can order prints
  straight from the sharing site.

 23. I have been exploring for a bit for any high quality
  articles or blog posts in this kind of house .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
  Studying this information So i am glad to convey that I’ve a very good uncanny feeling I found out just what
  I needed. I so much no doubt will make sure to don?t put out of
  your mind this web site and provides it a look on a relentless basis.

 24. It’s the best time to make some plans for the future
  and it is time to be happy. I have read this post and if I could I
  desire to suggest you few interesting things or tips.
  Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I want to read more things about it!

 25. You can even replace your selected MP3 music with these to ensure that
  even if you’re regarding the gym, you are able to still understand interesting
  points from the book or listen towards docs
  from perform that you just need to examine. A model with 3 CCD features a sensor that covers every one of the different colors (Red, Green, and Blue) resulting in superior color
  reproduction. You need a special connector typically known as a Fire wire or sometimes known as an IEEE 1394 high band connector.

 26. Please let me know if you’re looking for a article
  writer for your weblog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your
  blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if
  interested. Thank you!

 27. I know this if off topic but I’m looking into starting my
  own blog and was wondering what all is required to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty
  penny? I’m not very web smart so I’m not 100% certain. Any recommendations
  or advice would be greatly appreciated. Thanks

 28. Remarkable issues here. I am very happy to see your post.
  Thanks so much and I am taking a look forward to contact you.
  Will you please drop me a mail?

  Are you Searching for 8 Ball Pool Hack?
  Do you Need 8 Ball Pool Cash and Coins?
  To Get Unlimited 8 Ball Pool Cash and Coins:
  http://tech.swimhealth.net/8-ball-pool-hack/
  http://daddycheats.com/8ball-pool-hack
  http://daddycheats.com/8ball-pool-hack/8ball-pool-generator/
  http://www.jungletycoon.com/8ball-pool-hack/
  http://www.jungletycoon.com/8ball-pool-hack/8ball-pool-generator/
  http://unlimitedmoney.tech/8ball-pool-hack/
  http://unlimitedmoney.tech/8ball-pool-hack/8ball-pool-generator/
  http://tech.swimhealth.net/8-ball-pool-hack/
  http://tech.swimhealth.net/8ball-pool-hack/
  http://doctorsriches.com/8ball-cash-generator/
  http://doctorsriches.com/8ball-cash-generator/8ball-pool-generator/
  https://davidgonsalves.wordpress.com/2017/07/18/8-ball-pool-hack-free-8ball-coins/
  Check Also:
  http://fly-teeworlds.pe.hu/profile.php?id=10795
  http://www.tuyuanma.com/home.php?mod=space&uid=22606&do=profile&from=space
  http://www.maisons-punch.com/creer-alerte-email.aspx?returnurl=http://www.jungletycoon.com/8ball-pool-hack/8ball-pool-generator/
  http://klikklik.linkframe.be/lf/redirect.php?url=http://tech.swimhealth.net/8ball-pool-hack/
  http://glena.ru/forum/index.php?PHPSESSID=2f37970509da2727a21a70f11fdda478&topic=6877.0
  http://mbyourls.azurewebsites.net/poolhack587370
  http://m.parkermeridien.com/?url=http://doctorsriches.com/8ball-cash-generator/
  http://naporici46.wz.cz/kniha/kniha.php
  http://mefcu.org/redirect.php?link=https://davidgonsalves.wordpress.com/2017/07/18/8-ball-pool-hack-free-8ball-coins/

 29. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your weblog posts.
  After all I will be subscribing for your feed and I am hoping you
  write once more very soon!

 30. All civil liberties and also limitations had in this Contract might be exercised
  and also will be applicable and binding only to the degree that they do not go against any kind of relevant regulations as well as are
  intended to be limited to the extent essential to
  ensure that they will not provide this Agreement illegal, unenforceable
  or void. If any type of stipulation or section of any type of provision of this Contract shall be held to be illegal, invalid or void by a court of experienced jurisdiction, it is the intention of the celebrations that the staying parts or arrangements thereof will constitute their contract relative to the subject hereof, and also all such continuing to be provisions or
  sections thereof will continue to be completely pressure as well as impact.
  We encourage parents and legal guardians to monitor their kids’s Internet usage as well as in order to help enforce this
  Plan by instructing their children never to give
  personal info via our Site or Solution without their authorization. This
  is the 2nd variation with most current am a change to delight you with speed video game.
  There are superb cars which may take your heart away with their extraordinary driving attributes.

  The improvement in the graphical effects is noticeable
  in the contrast with old version. The gamer is likewise able to make a fine tuning of various parts of the
  car like suspension, engine, and also tires.

 31. Establish an occasioon at least once every week where you would occupy
  a number of of the activities in youur list. The founder of modern psychiatry, Sigmund Freud had pointed
  that mental disorders tend too be often tody the result of unrealized and un-integrated (with life) creativity.
  Try to stay inside present during the attacks, concentrating on what is happening.

 32. Just want to say your article is as astonishing.

  The clarity in your submit is simply great and i could suppose you’re
  knowledgeable in this subject. Fine with your permission let
  me to clutch your RSS feed to stay up to date with impending post.
  Thanks one million and please carry on the rewarding work.

 33. Leading psychiatrists are of the opinion that hobbies and
  leisure time occupations including watching TV, gossiping wih neighbors, walking in the
  park, learning a fresh language etc, actually help your mind and the body to de-stress.
  Though it has physiologic similarities wuth generalized panic, it’s set aprt since they can bbe far more
  intense. What aboht those people who are undecided
  with what they might love to do.

 34. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing
  this blog. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well.
  Actually your creative writing abilities has inspired me to get my
  own site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly.

  Your write up is a good example of it.

 35. My spouse and I absolutely love your blog and find almost all of
  your post’s to be exactly I’m looking for. Do you offer guest writers to write content available for you?
  I wouldn’t mind creating a post or elaborating
  on most of the subjects you write about here. Again, awesome web site!

 36. First of all I want to say fantastic blog! I had a quick question which I’d like
  to ask if you don’t mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your thoughts prior to
  writing. I’ve had trouble clearing my thoughts in getting my
  thoughts out there. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15
  minutes tend to be lost just trying to figure out how to begin. Any ideas or hints?
  Appreciate it!

 37. What you published made a ton of sense. However, what about this?

  what if you were to create a killer title? I mean, I don’t wish to tell
  you how to run your website, however suppose you added something
  that makes people desire more? I mean Ramush Haradinaj: Nuk do të esktradohem në Serbi
  | GJILANI INFO is kinda plain. You should peek at Yahoo’s front page and watch how they create article titles to get
  people interested. You might try adding a video or a picture or two
  to get people interested about what you’ve written. In my opinion,
  it could make your blog a little livelier.

 38. You can even replace your favorite MP3 music
  with your to make sure that even if you’re about the gym, it is possible to still understand interesting points from
  your book or listen on the docs from perform you must
  examine. It took about three months to master the language and the raucous, discordant
  (to my ears) “melody. Painting is definitely an authentic gift due to its durability and utility.

 39. Now that you learn about video editing and also the things you need you are prepared to begin with the journey of amateur filmmaker to professional director.

  Contestants worldwide will record songs automatically, or get together into
  virtual bands of 2 to 4 musicians, and compete for $5600 in prizes.

  Painting can be an authentic gift due to the long life and utility.

 40. I really like your blog.. very nice colors & theme.

  Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from.
  many thanks

 41. I am really enjoying the theme/design of your site.
  Do you ever run into any web browser compatibility issues?
  A small number of my blog readers have complained about my website not operating correctly in Explorer but
  looks great in Firefox. Do you have any recommendations to help fix this issue?

 42. Hi there would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I
  must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a reasonable price?
  Kudos, I appreciate it!

 43. The simple daily rinse with peroxide (yes, that inexpensive brown bottle youu decide on up on thhe grocery or drug store) is getting me
  to thhe white smile I want. If thee cardiac muscle won’t receive sufficient circulation, the end result might be a heart attack.
  There are other forms oof light therapy including photochemotherapy, UVB phototherapy and narrow-band UVB therapy.

 44. GET A BRAND NEW RECOMMENDATION OR RENEW YOUR MEDICAL CARD AT PRESENT.
  Doctors also consider it improves appetite in sufferers with HIV/AIDS , treat chronic pain , muscle
  spasms , and plenty of different medical conditions.
  Because of most medical doctors’ unwillingness to write down patients suggestions, specialised cannabis docs” have found a special area of interest
  in serving to Californians get accepted for medical marijuana.
  No, recreational marijuana will solely be offered through licensed dispensaries in cities the place local governments permit.
  There are plenty of restrictions on the state’s medical marijuana laws
  that even law-abiding Michigan MMJ sufferers have faced harassment from regulation enforcement.

  A licensed cottage grower could have up to 2,500 sq. feet of total cover measurement in a greenhouse;
  up to 25 mature vegetation outdoor; or 500 sq. ft indoors, on one premise.
  Here’s what occurred after I tried to get a weed card in California.
  There’s a new understanding and acceptance of
  the huge health benefits of medical marijuana has taken place in the United States over the past decade or
  so. Folks around the country are catching onto the truth that this gloriously wholesome herb can be of monumental help to sufferers that
  suffer from all kinds of Learn More. Soon enough, I found Price-Much less Evaluations
  , the most trusted medical marijuana analysis heart in San Francisco,” whose website incorporates a photo of
  a model in a lab coat and a coupon for a 420 special” (good for a
  $20 discount on April 20, 2011).

  Edibles manufacturing requires having a kitchen setup in a certain method
  and stocking up with sufficient ingredients depending on whether or not you want to create
  butter, sweets, drinks or a plethora of different sorts.
  Recreational retailers will open in the close to future,
  and all you have to is a state issued form of identification! Once you’ve got
  crammed out the necessary paperwork and selected which bundle
  you need, your 420 evaluation can begin. However, the
  person must be significantly chargeable for the management of the patient’s nicely
  being so long as the affected person has received a diagnosis
  for a debilitating medical situation.

  SACRAMENTO, Lub Rau Hli 15, 2017 – Qhov California Department
  of Food and Agriculture (CDFA) tau npaj qhov Draft Program Environmental Affect Report (PEIR) qhia
  txog qhov muaj feem cuam tshuam huab cua ib puag ncig nrog qhov kev siv thiab kev nqis tes ua ntawm tsab cai kev cog xas thoob plaws lub xeev.
  When the method is full and you’ve got been permitted, most individuals assume you want the card.
  Unfortunately, we have to nix a lot of the artistic” enterprise fashions and product proposals
  we see in California, Washington, and Oregon (the cannabis states during which we’ve got
  our places of work and by which our attorneys do most of their work) because these states hardly ever tolerate or allow unique business models or
  ideas.

  My doctor certifies me to grow as much as 50 girls and posses as much as 5
  kilos of dry flowers. Though medical marijuana in California has develop into more accessible,
  sufferers are certain to comply with legal dispositions in order to
  have the ability to purchase and use medical marijuana.
  Medical Marijuana Card Physician apart from servicing his sufferers by medical hashish evaluations,
  renewals, recommendations and medical marijuana cards, also is
  the California skilled on growing marijuana. What is the back story behind medical marijuana
  playing cards. Even California’s proposed MCRSA retailer laws (which will probably be withdrawn in full
  , but most likely re-issued in comparable form
  in the close to future) prohibit deliveries to retail licensees that
  have complied with an enormous amount of safety procedures.

  Medicinal Marijuana is just not excluded from this legislation, even with a MMJ
  ID and a 420 Recommendation. Beneath the caregiver system,
  sufferers can designate a selected particular person as
  their caregiver. MCRSA edibles can also’t comprise greater than 10 milligrams of THC
  per serving or more than one hundred a hundred milligrams of THC per
  package deal of completed product. An ever-growing number of states have handed legislation legalizing marijuana
  for medical makes use of and a few states have even legalized the herb’s leisure use State laws decide who may domesticate
  or promote marijuana and under what situations they could do so.
  At the outset, it must be noted that the cultivation and sale of
  marijuana are still thought of federal crimes, and whatever efforts are made to
  comply with state and local legal guidelines won’t forestall you from being prosecuted underneath federal regulation.

  Now, you can simply get a advice without trouble via a simple video-call.
  Cooperatives should acquire a conditional use allow from town with a purpose to function. Our licensed
  California docs, who focus on cannabinoid medicine, will on no account flip you away from receiving the amazing
  benefits that medical marijuana has to give you within the case that you just qualify from our trusted evaluations.
  Similar as Retail Store steps, the only difference is that you’ll be contracting with dispensaries and supply services to provide your products
  to prospects in addition to contract with cultivators to develop marijuana
  for you, in case you don’t wish to do it your self.

  A- At 4th street Medical we are devoted to meeting the needs of our sufferers, we provide on-line affected person verification 24 hours a day seven days a week 12 months
  a 12 months. You continue to need to have a medical marijuana card to make purchases at
  dispensaries. I was extraordinarily surprised that the physician relayed details about my pain than my normal
  doctor. ID card and stamped paper copy are mailed similar enterprise day.
  Read through the rules and decide what enterprise sort you’d like to have.
  Via stay video chat, patients suffering from situations that may be treated by medical marijuana can get in contact with
  a licensed physician to speak about any questions or concerns they have about utilizing hashish to
  treat their ailments, and see if medical marijuana is true
  for them.

  The state licensed the creation and operation of 4 dispensaries Dispensaries are non-revenue entities licensed to
  accumulate, possess, cultivate, manufacture, transfer, transport,
  supply, promote, and dispense marijuana and marijuana products.
  Bill 420 allows California sufferers to buy, use, possess
  and grow Medical Cannabis for personal use, supplied they have
  a medical marijuana card from a state licensed 420 physicians.
  Visit a Medical Marijuana Physician Evaluation Center.
  To get a state issued ID card, it is advisable to go to a physician who is licensed to prescribe medicinal marijuana.
  Some dispensary actually have docs on employees so you
  can make your appointment by way of them.

  But remember, these legal guidelines are mandated by the state and don’t embrace or exclude these established by
  native governments. Usually a 5-10 minute video chat is all it takes to wrap issues up and get
  your medical marijuana card on-line. The doctor then needs to
  submit written documentation of the affected person’s medical records to the California Division of Public Health County Health Services
  Branch Medical Marijuana Program Unit. Hashish dispensaries have to have
  video surveillance, could only be open between 6 a.m.
  and 9 p.m. and might sell solely 8 eight ounces per day to a medical patient.

  At a Sacramento convention I attended last week, a panel of California’s cannabis regulators mentioned the status of the state’s new hashish laws below the Medicinal and Grownup Use Hashish Regulation and Security Act ( MAUCRSA ” a/okay/a SB 94) that goal to reconcile California’s 2015
  Medical Cannabis Regulation and Security Act ( MCRSA ) and the 2016 Grownup Use of
  Marijuana Act MAUCRSA comes on the heels of a comprehensive set of proposed MCRSA laws (see right here ,
  here , right here , right here , and here ) and a slew of
  pubic hearings and commentary on those proposed guidelines.
  The federal authorities doesn’t recognize California’s medical cannabis laws.

  A regulatory framework for leisure marijuana businesses has
  not but been established. Additionally observe that the preliminary set of proposed rules prohibited licensees from
  manufacturing cannabis merchandise by applying cannabinoid concentrate or extract to commercially
  available snack sweet or meals items, also called re-manufacturing.” Though MAUCRSA
  (SB94) does not communicate to this problem,
  the California Division of Well being will possible take the same stance as they redraft the following set
  of proposed guidelines. I’ve had a harder time than this
  shopping for Apple products prior to now.

  This act exempts sure patients and their primary caregivers from legal legal responsibility for possessing or
  cultivating marijuana when these actions are conducted pursuant to an approved medical advice.2.

  California became the very first state to allow medical marijuana use in 1996 with the passing of Proposition 215 and later constructed on the initiative by establishing a medical marijuana program
  with the enactment of Senate Bill 420 in 2003. Registering for a hashish card makes it easier to look you up within the healthcare database and, once you’re in the system, your registered affected person identification number will be easily searched and verified via the California Division of Public Well being database by dispensaries and
  legislation enforcement. Excitedly, I navigated to the clinic’s checklist of patient necessities.

  The state supplied licenses to Licensed Non-Profit Producers (LNPP) to provide, distribute, and dispense medical marijuana A second licensing scheme is obtainable for those looking
  for to provide marijuana for private consumption. Alaska’s laws present for both medical and recreational marijuana.
  Specifically, MAUCRSA states that, it shall be illegal for
  any individual to monopolize, or attempt to monopolize, or to
  mix or conspire with any person or individuals, to monopolize any part
  of the commerce or commerce associated to hashish.
  Some states will charge a decreased charge to patients in the event that
  they obtain Medicaid advantages, Social Security Incapacity,
  or different supplemental revenue or are a part
  of different state-aid applications.

  So until you are willing to wait until 2018 to benefit
  from the splendors of the California hashish industry, you still need a health care provider’s advice
  in CA to access cannabis dispensaries and delivery providers, and cultivate your
  personal. Sufferers with a physician’s recommendation and their main caregivers,
  outlined as, The person designated by the particular person exempted beneath this act who has
  persistently assumed responsibility for the housing,
  health, or security of that person.”… read extra. To start with, one needs a health care provider’s suggestion in order to
  be able to purchase medical hashish in California at local dispensaries.

  California’s cities and counties seemingly continually change
  their minds and their legal guidelines on what MCRSA companies and which operators
  they will permit within their borders (for example, check out our San Francisco office’s studies right here and here on what occurred in Marin County).
  California deliberate to ban caffeinated products in its draft MCRSA manufacturer rules And good luck trying to find any
  legally sold cannabis-infused gummy candies (or actually any conventional candies aside
  from chocolate and fruit chews) in California, Oregon or Washington. The data on this
  page represents just a small sample of the voluminous
  necessities fabricated from California medical marijuana
  companies and people who wish to acquire licenses to function such businesses. http://pagebin.com/8DrFk3OB

 45. Now that you find out about video editing and also the things
  you need you are ready to begin the journey of amateur filmmaker to professional director.
  A model with 3 CCD has a sensor that sees each of the different
  colors (Red, Green, and Blue) producing superior color reproduction. This can be very
  advantageous to you because if you might be a fast learner, with just an endeavor,
  you may learn all you could planned to quickly
  and free.

 46. Does your site have a contact page? I’m having trouble
  locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might
  be interested in hearing. Either way, great blog and I look
  forward to seeing it improve over time. http://jerseysseattleseahawks.spruz.com/pt/2-institute-my-own-HS-snowboarding-buffs-fail.1-14-2018/blog.htm https://boukisway.gr/5-can-t-miss-baseball-gifts-for-kids/ http://mbfarmsupplies.co.uk/reasons-buy-college-dog-jerseys

 47. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search
  Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for
  some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Cheers!

 48. Hey! Quick question that’s completely off
  topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My weblog looks weird when browsing from my apple iphone.
  I’m trying to find a template or plugin that might be
  able to correct this issue. If you have any recommendations, please share.
  Appreciate it!

PËRGJIGJU

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com